UK Bookmakers

Ghilotina. O masina de ucis "democratica si umana"!

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Ancheta


Articol dedicat abolirii Prdepsei Capitale in Franta

“Exista oameni nefericiti. Christophe Colomb (Cristofor Columb) nu-si poate… atasa numele descoperii sale, America. Jeseph - Ignace Guillotin nu-si poate detasa numele de descoperirea sa, Ghilotina!” Victor Hugo (Littérature et Philosophie Mêlées, 1789)

Pronuntata de catre legislator in cazul crimelor de sange, oribile, abominabile, cum ar fi omorul calificat cu premeditare, asasinatele cu sange rece, precedate de tortura, viol sau sechestrare de persoane, (in special in care au fost implicati mai ales copii si oameni ai legii sau in cazul crimelor de sange multiple - crime in serie), pana la aparitia pe scena politica a luiJoseph-Ignace Guillotin, medic si filosof francez (ulterior devenit Om politic), Pedeapsa Capitala

 (a se vedea pentru detalii si articolul autorului: ), era executata in fel si fel de forme, mai mult sau mai putin barbare, in general, prin: ardere pe rug, spanzuratoare, intindere pe roata, impuscare, decapitare cu secure, sau prin alte metode mai putin cunoscute, (toate de regula, metode inumane care in principiu urmareau punerea in evidenta cu cruzime a suferintei fizice cauzata persoanei executate precum si umilirea acesteia) in cadrul unor “executii-spectacole”, publice.

 

PREAMBUL

 

Desi celebra “masina de ucis” îi poarta numele (din “fericire” sau nu!), Joseph-Ignace Guillotin, nu este autorul real al acesteia, ghilotina sub formele ei (variate), mai mult sau mai putin rudimentare, era deja utilizata in Italia si Anglia, cu mult inainte ca el sa vada lumina zilei pe 28 mai 1738, la Saintes (Subprefectura, Departamentul Charente-Maritime, Regiunea administraiva Poitou Charentes), in sud-vestul Frantei.

El ramine insa consacrat ca autor ”moral” al acestei masini denumite de el “umana”, pe care o propune in cadrul Adunarii Nationale din 18 decembrie 1789, ca un “mijloc democratic” de executie in cazul Pedepselor Capitale. (A se vedea pentru detalii si articolul: "Pedeapsa Capitala"http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/43788-pedeapsa-capitala.html; "Giscard d'Estaing si condamnatii sai la moarte"http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42733-giscard-d-estaing-si-condamnatii-sai-la-moarte.html;"Padurea Spanzuratilor": http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/03/padurea-spanzuratilor.html?q=Philippe+Maurice"Rolul pozitiv al pedepselor lungi de inchisoare. Articol dedicat Profesorului si Cercetatorului Philippe Maurice":  http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2011/05/rolul-pozitiv-al-pedepselor-lungi-de.htmlhttp://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42767-rolul-pozitiv-al-pedepselor-lungi-de-inchisoare.html"De la ura la viata. Dreptul de fi liber": http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/de-la-ura-la-viata-dreptul-de-fi-liber.html)

 

APROFUNDAREA DOSARULUI

 

Fiul lui Joseph-Alexandre Guillotin si al Catherinei-Agathe Martin, Joseph-Ignace, “dovedeste” inca din tinerete o anumita "simpatie" (atractie!) pentru (fata de) groaza, pentru (fata de) oroare, ceea cea considera el si, interpreteaza “corect”, mai mult ca o “duritate” psihica, decat o ”rautate morala"!

Membru al Companiei Jesuite din 1756, o abandoneaza in 1763, pentru a se consacra studiilor sale de medicina umana.

Devenit medic la Paris in 1770, intra ulterior in politica, iar din 1788, devine membru al Adunarii Nationale Franceze.

In sedinta Adunarii Nationale din 1789, dupa succesul Revolutiei franceze si Declaratia Drepturilor Omului si al Cetateanului, Joseph-Ignace Guillotin propune reformarea vechiului CPF (Cod Penal Francez), al ”vechiului” regim, pri intermediul a 6 Articole fundamentale, apoi in sedinta din 20 martie 1791, utiulizarea unei masini mecanice, eficace, sigure, dar in special “umane” si “democratice”, pentru executarea sentintelor judecatoresti de condamnare la moarte, caruia îi propune si numele : Louisette! (dupa numele Doctorului J. Louis, secretar al Academiei parisiene de Chirurgie care a studiat, a pus la punct si a perfectionat masina!

Fara indoiala, Dr. Louis, care era (foarte) mandru ca masina îi purta numele, trebuie sa fi fost foarte probabil mai mult sadic, decat un copil de suflet!

Proiectul Guillotin odata votat (cu o placere sadica!), autoritatile judiciare competente “insarcinate” cu masina “umana” si “democratica” a terorii (si evident, de ucis!) au si trecut rapid la realizarea ei.

Propusa initial tehnicianului francez D. Guidon,  din cauza unui deviz “exagerat” (de mare, cca 5.600 de Lire Sterline), este dusa la “bun sfarsit” de catre tehnicianul german Tobias Schmidt, constructor de piane si instrumente muzicale!
Si numai pentru suma “modica” de cca 1.000 Lire!

Confirmarea principiului de prietenie si colaborare franco-germana (pe axa centrala a Uniunii Europene: Paris-Berlin),  mostenit de la Charles de Gaulle si Konrad Adenauer (precursorii UE): " Francezul cu Mapa, Germanul cu Sapa!
Ulterior, desi producerea masinii se va efectua “in serie” pentru ca sa existe una pe langa fiecare Tribunal de Inalta Instanta (TGI) Departamental (Judetean, in Romania), cererea de brevetare a acestei ”inventii” este refuzata constructorului de catre Ministrul Francez de Interne pe 24 iulie 1792.

Cert este insa ca ea a fost “inaugurata” pe 25 aprilie 1792 cu executia lui Nicolas-Jacques Pelletier, condamnat la pedeapsa capitala pe 24 ianuarie si aceasta data devine memorabila, simbolica ca inceputul utilizarii Louisette-i de catre legislatorul francez !
Ulterior, “schimbandu-si” numele in "Guillotine" (Ghilotina), dupa numele lui Guillotin, Louisette nu si-a “incetat” activitatea, functionindu “cu mandrie”, fara intrerupere pana la executia lui Hamida Djanuobi, pe 10 septembrie 1977, ultima executie in Franta.

 

Odata cu abolirea pedepsei capitale in 1981 de catre Robert Badinter, un ilustru profesor universitar de drept, un aparator voluntar ai celor care astepteau pe culoarele mortii ("Linia Verde") ale centrelor franceze de detentie sa fie executati, un abolitionist convins, numit Ministru al Justitiei (Garde de Sceaux) de catre Francois Mitterrand dupa alegerea sa ca Presedinte al Frantei (1981), ghilotina este definitiv scoasa din uz si "pensionata" dupa aproape doua secole de activitate "glorioasa", neintrerupta! (A se vedea si articolul autorului pe aceasta tematica: 

In ciuda faptului ca J-I.Guillotin nu si-a dorit niciodata sa-si lege numele de masina ucigasa, inspiratoare de groaza si teroare, istoria l-a preferat insa pe el in locul Doctorului Louis si l-a “consacrat” cu atat mai mult cu cat el aduce pe scena politico-juridica franceza al timpului sau si o “teorie progresista” pentru acea vreme, al carei ”parinte” pe buna dreptate, poate fi considerat fara rezerve.


In primul rand, prin articolele sale reformatoare in noul CPF (Cod Penal Francez), post-revolutionist (revolutionar), Guillotin “democratizeaza” pedeapsa capitala in sensul ca delictele identice, vor fi pedepsite in mod identic, indiferent de statutul si rangul celui care comite crima!

Ca un “corolar” al acestui articol de lege, modul de executie a doua persoane de rang diferit si situatii sociale diferite va fi efectuat, in aceleasi conditii, in acelasi mod cu aceasi masina celebra "umana" si "democratica": ghilotina, o masina mecanica care ”amelioreaza suferinta” in momentul decapitarii! (In "vechiul" regim, "anti-revolutionar", rangul inalt era favorizat fiindu-i rezervat un mod de executie mai ”bland”)


In al doilea rand, prin executia celui care a comis crima oribila, atroce de sange, confiscarea bunurilor acestuia este definitiv suspendata ca de altfel si persecutia politico-juridica a familiei acestuia, a rudelor si urmasilor sai, carora corpul se restituie pentru inmormantare, fara mentiunea “publica” (“la vedere”!), conform caruia defunctul a fost condamnat la moarte si executat, onoarea si demnitatea lor considerindu-se “nepatate”!

In al treilea rand, masinii care îi poarta numele, Guillotin, confera o latura ”umana”, considerand ca prin “ameliorarea” suferintei, se diminueaza “considerabil” componentele fundamentale ale executiilor clasice in formele enumerate mai sus: suferinta si umilinta, cum aceasta masina, extrem de precisa, in care corpul uman este imobilizat integral prin extremitatile sale mobile, provoaca moartea condamnatului, practic, instantaneu! (cel putin asa parea, in cadrul ”testelor” efectuate pe cadavrele Academiei parisiene de Chirurgie, cu care a fost insarcinat Doctorul Louis!)

Ulterior, in cei 22 de ani care au urmat primei executii si pina la moartea Doctorului Guillotin, subiectul decapitarii cu ghilotina, a dat nastere la o seie de teorii si supozitii, mai mult sau mai putin stiintifice, privind instantaneitatea mortii dupa decapitare!

Cu alte cuvinte, daca capul separat de corp ramane “constient” inca cateva secunde, sau daca cel decapitat, ulterior, mai “sufera” sau nu!

In sfarsit, in ceea ce priveste executiile, desi la inceput au fost efectuate in pieti publice, considerate un mijloc “eficace” pentru ”intimidare” si ”prevenirea” actelor criminale, ulterior ghilotina a fost instalata in spatii special concepute sau amenajate ale culoarelor mortii, in cadrul marilor centre de detentie regionale franceze (Les Maisons de Detentions Centrales).

 

COMENTARIUL AUTORULUI

 

De la inagurarea ghilotinei in 1792 si pana la inceputul domniei lui Ludovic al XVIII-lea, in 1814, anul mortii lui,Guillotin -“imblinzitorul mortii”, a fost martorul rasturnarii monarhiei si deci a zeci si zeci de executii, culminate cu ale unor personalitati care au marcat istoria Frantei, ca : Ludovic al XVI-lea in 1793, Danton, Robespierre si Saint-Just in 1794!

Lista neagra a executiilor insa, nu a fost ”inchisa” de urmasii lui Guillotin, ci dimpotriva, ele au luat proportii alarmante, devenind mai tarziu chiar o “problema” nationala.

Ulterior, in a doua parte a secolului XX, utilitatea Pedepsei Capitale a inceput sa fie serios pusa la indoiala, in special de catre personalitati influente ale vietii social-culturale, umanisti si chiar de catre personalitati ale vietii politice, numiti pe scurt: ”abolitionisti”.

 

Este inceputul serios al ”maturizarii” si “civilizarii” pe plan politico-juridic a unei mari natiuni care marcase deja istoria pe planurile: democratic, social si cultural. 
Este inceputul lungului drum, dificil si anevoios de parcurs pana la “inlaturarea” pedepsei cu moartea si a ghilotinei din noul CPF (Cod Penal Francez).

Este, omul de stiinta, (istoric, profesor si cercetator medievalist), Philippe Maurice[1], simbolul abolirii pedepsei capitale in Franta, condamnat in 1980, care este gratiat de catre noul Presedinte al Frantei (proaspat ales!), Francois Mitterrand (1981-1995)!
Acesta este primul sanctionat cu "ghilotina", caruia sentinta este comutata la pedeapsa de inchisoare piata (A se vedea si articolele autorului: "Rolul pozitiv al pedepselor lungi de inchisoare. Articol dedicat Profesorului si Cercetatorului Philippe Maurice":   http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2011/05/rolul-pozitiv-al-pedepselor-lungi-de.htmlhttp://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42767-rolul-pozitiv-al-pedepselor-lungi-de-inchisoare.html";  "Condamnat la inchisoare pe viata":http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42413-condamnat-la-inchisoare-pe-viata.htm;  "Lungul drum al reinsertiunii sociale": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/43074-lungul-drum-al-reinsertiunii-sociale.html;  "Liberatea sub sechestru electronic":  http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/41220-libertatea-sub-sechestru-electronic.html)

 

_______________________________

[1] Philippe MAURICE, simbol al abolirii Pedepsei Capitale in Franta, a fost condamnat la moarte 28 octombrie 1980 pentru uciderea unui politist si ranirea a inca doi gardieni, (dintre care unul, ulterior a decedat), in cadrul unui schimb de focuri violente dintre el (respectiv, amicul sau Serge) si autoritatile de ordine publica, care l-au surprins in parking-ul unui supermarket, sustragind un radio-casetofon dintr-un Peugeot 604, pe atunci o masina de lux. Abolirea Pedepsei Capitale de catre Mitterrand (Presedinte)-Badinter (Ministrul Justitiei) in 1981, face din el un simbol al abolirii al acestei pedepse. Pedeapsa cu moartea fiindu-i comutata la recluziune criminala (inchisoare) pe viata), dupa 23 ani de detentie in inchisorile franceze cele mai "reputate" si "agresive", gratiat si eliberat datorita unei performante intelectuale "hors norme" (nemaintalnite in mediul carceral !) scrie o carte "De la ura la Viata", ale caror drepturi de autori cedeaza (doneaza) rudelor victimelor sale si care zguduie din temelii intreaga opinie publica franceza si internationala ! Autorul articolului de fata, primind drepturile de autor pentru traducerea acestei carti in limba romana (in faza de finalizare) va lansa aceasta carte in compania autorului ei, pe unul din canalele de stiri din Romania
Philippe Maurice studiaza in intregime in regim de detentie (ca detinut condamnat la inchisoare pe viata !), obtinand Licenta (Bac+ 3 ani, echivalent cu Diploma de Invatamant Superior Pedagogic in Romania) in istorie in 1987 (Saint-Maur, Paris), iar pe 18 octombrie isi sustine Diploma de Maitrise (Bac+4 ani, echivalent cu Diploma Universitara in Romania) cu o tematica despre Evul Mediu (la Yzeures sur Creuse, Tours), pentru ca in decembrie 1995, sa-si sustina o Teza de Doctorat avand ca subiect "La famille au Gévaudan à la fin du Moyen Âge"  la Universitatea Tours. In toamna anului 1999 este plasat in regim de semi-libertate, pentru ca in 2000, in nurma unei petitii semnate de catre 150 de oameni de stiinta, printre care si numerosi Laureati al Premiului Nobel sau Membrii al Academiei Franceze beneficiaza de libertate conditionata (sub control judiciar). Director de Stdudii si Cercetari la EHESS (Scoala Superiora de Inalte Studii in Stiinte Sociale, invatamant superior elitist cu statut de "Grand Etablissement" fondat prin decret in 1975, cunoscuta pana atunci ca EPHE –Scoala Practica de Inalte Studii, Membra a "Paris Universitas"), isi desfasoara astazi activitatea in domeniul : "Familiei, Religiei si Puterii Politice in Evul mediu". Printre domeniile de cercetare ale EHESS sunt stiintele socio-umane (istoria, arheologia, antropologia, geografia, demografia, statistica, filosofia, sociologia, psihologia, stiintele economice, lingvistica, dreptul) dar si altele ca amenajarea teritoriala, medicina sau artele. 

Dupa noul model de invatamant superior LMD (Licenta-Masterat-Doctorat), EHESS scolariaza studenti (2.800/an) numai in Master (2.600/an) si Doctorat (200/an), in majoritatea cazurilor in colaborare cu cele mai elitiste si reputate « Grandes Ecoles » franceze : ENS (Scoala Normala Superioara), X (Ecole Polytechnique), Ponts (ParisTech), Télécom Paris. EHESS elibereaza si o diploma specifica care permite accesul la concurile nationale de "Capes" (Titularizare in invatamantul mediu), "Agrégation" (Titularizare in invatamandul mediu si primul ciclu universiar, "Classes Prépas –Scoli pregatitoare pentru concursurile de admitere in Scolile Superiare de Inalte Studii"), respectiv, pentru concursul de admitere la celebra scoala de inalte studii administrative ENA (Scoala Nationala de Administratie) sau ENM (Scoala Nationala de Magistratura).

A se vedea pentru detalii si articolele autorului

http://cufr-romania.blogspot.ro/2013/09/cufr-consultanta-universitara-studii-si.html
http://cufr-romania.blogspot.ro/2014/05/accesul-in-scolile-superioare-franceze.html

 

NOTA

Articolul pe Investigatie Jurnalistica si in Ziarul Politia Capitalei

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/10/ghilotina-o-masina-de-ucis-democratica.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020